Rosor i broderi, stickat, virkat, sytt och vävt 4 - 6 sep 2020

Karin Kahnlund, Anna-Karin Jobs Arnberg. Två erfarna hantverkare som samlas kring ett gemensamt intresse för rosor i olika tekniker. Under kursen får du prova på att brodera ”påsöm” på flodavis, flerfärgsvirka som i Nås, tvåändssticka och göra fransar som i Västerdalarna prova på att väva rosor i skôrvteknik.  

Kursledare i tvåändsstickning är Karin Kahnlund, lärare i stickning vid HV-skola, Sätergläntan och erfaren kursledare i bl.a. tvåändsstickning. Kursledare i broderi, virkning och prova på väv är Anna-Karin Jobs Arnberg, föremålsantikvarie vid Dalarnas museum och tidigare länshemslöjdskonsulent med mästarbrev i broderi. 


PROGRAM

Förr var folket i byarna kring Västerdalälven kända för sina textila skickligheter i olika tekniker. I Malung bedrevs skinntillverkning, flerfärgsvirkning i Nås, påsömsbroderier och vävning i Dala-Floda samt knyppling i Mockfjärd och Gagnef. Det textila hantverkskunnandet var starkt kopplat till tillverkningen av dräktplaggen. Speciellt i Floda och i Nås har man älskat att dekorera med färgsprakande rosor. Stjärnliknande mönster, som är vanligt i tvåändstickningen, har i dessa trakter också kallats för rosor. I dessa trakter har man också älskat de importerade rosiga tygerna yllemuslin och kattun.

Under kursen får du prova på att brodera på flodavis, virka som i Nås, tvåändssticka och göra fransar som i Västerdalarna. Du får också prova på att väva en ros i tekniken skôrv.

Läs mera under kursinnehåll. För att du ska tillgodogöra dig kursen på bästa sätt är det är bra om du har grundkunskaper i broderi, virkning och tvåändsstickning.


BOENDE OCH MAT

Mat ingår i kursavgiften. Anmäl ev allergier eller specialkoster.

Boende rekommenderas AirBnB i Farhult, Norra Häljaröd, Jonstorp som ligger nära Farhult. På kursgården finns 2 rum till uthyrning, med enkelsängar a 140cm bredd. Det finns plats att ställa in turistsäng.
 

KURSINNEHÅLL

Fredag 4/9 Kursstart 10:00 med kaffe.

Under tre dagar kommer vi att tvåändssticka prover på olika mönster och dekorer som är vanligt i Västerdalarna. Vi arbetar med Wålstedts z-tvinnade garner. Studier och mönsterritning av äldre plagg.

Genomgång av vävtekniken skôrv och den provväv som man frivilligt kan jobba med (en och en) under dagarna.

Introduktion till Kavelfranstillverkning; på armringar, vantar, halvvantar och huvudbonader har man i Västerdalarna prytt plaggen med olika fransar. Du får prova på att göra sydda fransar och gaffelfrans.

Vi kommer att arbeta med den frodiga påsömmen som kan ses bl.a. på kvinnodräktens tröja och kjolkant. Du broderar på ett stycke kläde som sedan kan monteras. Du lär dig tekniken för de enskilda blommorna med bl.a. plattsöm, stjälkstygn och schattersöm. Introduktion till flerfärgsvirkningen. Du får gärna ta med färdigstickade muddar, vantar, tröjor etc. att dekorera.

Kurs flerfärgsvirkning Flerfärgsvirkningen är viktig i Nåsdräkten. Hjärtvärmare, kjolband, hätta, hängslen, vantar och armringar är alla gjorda i den tekniken. Man virkar med flera färger på samma gång.

Föredrag kvällar av kursledarna och en av kvällarna blir det en promenad ner till vackra Farhultsbaden där vi kommer njuta av AnnaKarin som kommer ”kula”.

Kursen avslutas kl 17:00 på söndagen den 6/9.

 

PRIS

Kurspriset är 2950 kr. Gör din anmälan nu. Anmälningsavgiften betalas inom tio dagar, resterande en månad innan kursstart.
Minst antal deltagare är 15 st. och max ca 20 st. All förtäring ingår i kursen. Dryck och materialkostnader tillkommer. Till några moment i kursen finns materialsatser som vi arbetar med. Påsöm och flerfärgsvirkning kostar ca 150 kr per materialsats. Vill du väva så får man betala garnkostnaden. Karin har med sig z-tvinnade garner och stickor till försäljning.

ANMÄLAN

Anmälan görs överst på sidan. Antalet är begränsat till 20 platser, först till kvarn gäller.

Sista anmälningsdag är 31/7 2020.  Anmälan är bindande.

Anmälan är bindande, men ifall evenemanget ställs in pga Covid-19 betalas avgiften tillbaka. 

 

ATT TA MED

  • Stumpstickor: 1.75–2.5
  • Tapesserinål med udd 18–20 till påsömmen (finns att köpa på plats)
  • Broderinålar som passar till olika garner
  • Virknål nr 2
  • Z tvinnat garn i flera färger (finns att köpa på plats)
  • Ullgarner i klara färger till broderi och virkning 3–4 trådigt. Till broderiet passar Appletons Tapestry, Superwash Safir m.fl. Till virkningen passar det med ett hårdare tvinnat 2 trådigt garn ex. Bragegarn eller Wålstedts z-tvinnade tunna. Garn finns också att köpa på plats.
  • Rutpapper, Pennor i olika färger, Sax
  • Kamera, sköna skor, paraply eller regnkappa

 

ARRANGÖRER

Bra Flyt AB i samarbete med Uppstickaren och Arnbergs textil och färgeri.