Kurshelgen äger rum i Farhult på Östra Skiftesvägen 30 under 2,5 dagar.
Farhult är beläget i vackra Kullabygden, 1 mil från tåg i Ängelholm, 1, 5 mil från Helsingborg/Ängelholms flygplats. Det är en 1 mil till Höganäs och 2 mil till Helsingborg. E6;an passerar 9 km från Farhult, avfart Varalöv.
FUFF erbjuder fyra valfria workshops i olika sticktekniker, flerfärgsvirkning och grannlåtsbroderi med Tant Thea, Tant Kofta, Marias Garn, Johanna Wallin och Tant Ylle. Lyssna på två föredrag med Raija Öhrstedt och Pia Staël von Holstein.
Fika, lunch och middag ingår, samt utflykt med veteranbuss till Paul Jönska Gården i Viken. Kostnad för dryck lördag kväll och ev material tillkommer. Varma och kalla drycker finns till självkostnadspris under helgens alla måltider och vid fristickning på kvällstider. Det kommer att finnas garn till försäljning.
Pris: 3.250 kr inkl anmälningsavgift
I anmälningsformuläret anger du vilka workshops du vill delta i. Anmälningsavgift på 900 kr ska betalas senast tio dagar efter mottagen faktura. Vid färre än 20 deltagare äger Bra Flyt AB rätt att ställa in evenemanget. Anmälningsavgiften betalas då tillbaka.
Sista anmälningdatum 14 augusti 2020. Fakturan ska betalas omgående.
Det går även bra att boka endast kurser för en dag - maila till info@braflyt.com för mer information.
Program:
fredag 21 augusti
lördag 22 augusti
söndag 23 augusti
Lotta Blom (Tant Kofta) är garnfärgare och stickerska. Utbildad vid Textilinstitutet i Borås och Lärahögskolan i Göteborg.
Valspråk: ”Med två stickor och ett garn kan du göra vad som helst”
hej@tantkofta.se
www.tantkofta.se
Instagram: tantkofta
Butik: Valler 340, 44292 ROMELANDA
Lördag fm: Jakten efter finaste färgen
Lördag em: Gör en liten valkad snäppbörs
Söndag fm: Sticka vanten ”Farbror Frost”
lördag fm
Om workshopen:
Färglära med garndockor. Vi växlar mellan föreläsning och praktiskt arbete
Förbered / ta med dig:
lördag em
Om workshopen:
Innan kursen stickar du en liten börs som du tar med. Där valkar vi den tät, dekorerar med ett litet broderi och monterar ett snäpplås.
Teknikmoment:
Sticka, valka för hand mot tvättbräda, enkelt broderi och montering.
Förbered / ta med dig:
söndag fm
Teknikmoment:
magic loop, lyfta maskor och tips och tricks vid vantstickning.
Förbered / ta med dig:
rundsticka med mjuk kabel 3,5mm. Garn 200m/100gram i två färger 100+50gram (finns att köpa på plats)
Maria har en stor passion för handarbete, antingen är det i sticke i händerna, eller så sysslar hon med broderi, sömnad, nålbindning, målar garn eller spinner. Hon älskar att förmedla kunskap vidare och se andra växa i sitt hantverkande.
Lördag fm: Sticka trekantssjal i näverstickning
Lördag em: Prova på att sticka krokodilfjäll
Söndag fm: Sticka blommiga ränder
lördag fm
Om workshopen:
Näverstickning är ett sticksätt som ger ett rutigt resultat och ser ut ungefär som flätat näver. Även om man historiskt stickade främst strumpskaft och vantmuddar passar tekniken utmärkt till sjalar, kuddar, väskor och tröjor etc.
Det ser ganska komplicerat ut att sticka näverstickning, men har man väl kommit på hur det fungerar är det istället nästan svårt att sluta, man vill bara sticka en ruta till, och även om man stickar varje ruta för sig blir det inte en massa trådar att fästa.
Vi går igenom grunderna i tekniken och du får påbörja en trekantig sjal nerifrån spetsen. Sjalen gör sig mycket bra i självrandande garn med långa färgskiftningar, men även enfärgat går bra eller varför inte restgarner. Då vi skall sticka sjal väljer vi en sticka som är lite större än vanligt till garnet och gärna en rundsticka
Förbered / ta med dig:
lördag em
Om workshopen:
Krokodilfjällsmönster är oftast virkade, Maria Gustafsson gillar att sticka och detta har blivit hennes sätt att komma fram till ett liknande resultat. Det blir ett värmande material med kul utseende som passar ypperligt till sjalar, halskragar och liknande, men även som kanter på andra plagg.
Vi börjar med att provsticka mönstret fram- och tillbaka och den som vill provar att sticka det runt. Därefter är det fritt fram att påbörja ett projekt, kika gärna på Marias blog för att få inspiration till vad du kan sticka, http://mariasgarn.se/?tag=krokodilfjall, kanske har du redan något påbörjat som du vill avsluta med en krokodilfjällskant.
Förbered / ta med dig:
Ta med garn (gärna några olika kvaliteter/grovlekar) att provsticka i och passande stickor.
Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.
För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor.
söndag fm
Om workshopen:
Blommiga ränder kan stickas med slätstickning eller rätstickning emellan. Man kan välja om mellanrummet mellan blomränderna skall ha samma färg som blommorna eller inte. Det går att variera mönstret genom att placera blommorna rakt över varandra eller förskjuta mönstret vilket ger nya mönstereffekter. De blommiga ränderna kan användas som dekorränder eller fylla hela ytor, allt efter smak.
Vi kommer att prova att sticka mönstret fram och tillbaka samt runt på rundsticka.
Förbered / ta med dig:
Ta med stickor och garn i minst två kontrasterande färger.
Blommiga ränder går att sticka i alla garngrovlekar, tag gärna med lite olika garner, men välj hellre ett lite grövre än ett tunt garn, att börja provsticka i.
Välj gärna en kort rundsticka när du skall sticka runt så behöver du inte lägga upp så många maskor.
Anteckningsmaterial, virknål och sax brukar vara bra att ha med.
För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka (om du vill prova att sticka mönstret runt).
Johanna både skriver och ritar maskor för att inte tala om hur många maskor hon stickar. Nya konstruktioner och gamla traditionella mönster får samsas i böcker och mönster. Många provlappar blir det och dessa får sedan åka med på kurser för att inspirera andra.
Lördag fm: Snoddar
Lördag em: Flerfärgsstickning
Söndag fm: Sticka blommor
lördag fm
Om workshopen:
Flätade snoddar stickas med två strumpstickor och kan sedan varieras i det oändliga. Muddar, kanter och flätor är några exempel. Till kursen har vi olika varianter att sticka som provlappar.
lördag em
Om workshopen:
En kurs om hur man stickar mönster i flera färger utan att trassla ihop det. Vi pratar om mönstertraditioner och sticktekniker. Vi beräknar mönsterrapporter och hur man anpassar befintliga mönster på plagg.
söndag fm
Om workshopen:
Blommor i alla former stickas på denna kurs. Restgarner av alla sorter kan användas. Då alla beskrivningar utgår från antal varv och antal maskor så blir proportionerna ungefär lika oberoende av garn. Blommorna kan användas som enstaka dekorationer eller i hela buketter på en mudd eller tröja. Bara fantasin sätter gränser. Utgångspunkt till kursen är ett häfte med olika blommor som går att variera.
Elisabeth förverkligade sin dröm när hon öppnade butiken Tant Thea i Helsingborg. Butiken fokuserar på naturmaterial.
info@tantthea.se
www.tanthea.se
www.stickigthumor.blogspot.com
Butik: S Storgatan 14, Helsingborg
Fredag em: Flerfärgsvirkning
Lördag fm: Montering
Lördag em: Avancerad näverstickning
Söndag fm: Fina, fantasifulla och finurliga flätor
fredag em
Om workshopen:
Men vi ska inte virka mormorsrutor eller mandala i bomull utan vi ska virka i ull. Under workshopen börjar vi virka en liten påse i flerfärgsvirkning och precis som vid yllebroderiet under förra årets FUFF så får ni färdigställa den på pauser eller hemma.
Förbered / ta med dig:
lördag fm
Om workshopen:
Montering - Ett vackert handarbete kommer aldrig till sin rätt om det inte får den slutliga montering som det förtjänar. Det gäller broderi, knyppling, virkning, stickning mm. För att lyckas med att montera stickat så krävs några få grundläggande kunskaper som du lätt kan lära dig under en workshop. I god tid kommer du att få beskrivning på några provlappar som du skall sticka och m h a dessa kommer vi att öva på alla de olika sömsätt du behöver för att färdigställa dina stickade plagg.
Förbered / ta med dig:
Sticka några små provlappar i ljust garn avsett för stickor 3,5-4,5mm.
Medtag: Mer av samma garnsort (eller en snarlik) i en avvikande färg, virknål ca 3,5mm, trubbig ullnål, rundsticka i samma tjocklek som du stickat provlapparna på samt en extra sticka.
Förkunskaper: Endast grundläggande nivå i stickning.
lördag em
Om workshopen:
Näverstickning är ett spännande sticksätt som ger ett intryck av en flätad yta. Långmelerade garner kan vara oerhört effektfulla men även enfärgade garner gör sig bra vi stickar näverstickning. Jag älskar när sticksätt går att variera och hittade en bild på avancerad näverstickning och var tvungen att testa. Jättekul!
Inför FUFF2020 konstrueras ett ponchomönster som bygger på avancerad entrelac. Mönstret kommer att ingå i kursdokumentationen.
Förbered / ta med dig:
söndag fm
Om workshopen:
Denna workshop ger dig möjlighet att testa stickning av flätor i olika svårighetsgrad. Jag kommer att ha kursdokumentation för vändbara flätor (ingen direkt avigsida) och flera olika flätor med mer eller mindre utmaningar.
Förbered / ta med dig:
Kristina på Atelje Svensk Allmoge överför allmogemönster till textiltryck, som hon sedan producerar olika heminredningsprodukter, tex tehuvor, brickor och kuddar. Kristina undervisar även för Vuxenskolan i Lund, Malmö och Kristianstad.
Fredag em: Skånskt yllebroderi, Marsma (nålbrev/sypåse)
fredag em
Om workshopen:
Broderiprojektet FUFF 2020 är en marsma. Material kommer att finnas på plats. Man kan brodera hur mycket eller hur lite man vill på den. Jag har med flera förslag som inspiration. Man kan sy bottensömmar, knutar, applikationer och roliga stygn samt jag visar hur man fäster pärlor och paljetter. Resultatet blir en alldeles egen personlig marsma!
Vill man brodera mera så finns det till försäljning materialsatser för skånskt yllebroderi, olika sorters broderigarn, vadmal i många färger, paljetter, pärlor och annat som behövs när man broderar.
Förbered / ta med dig:
Allt material finns på plats.
Raija håller till i sin Ateljé Orient på Citadellet i Landskrona. Hon är även ute och arbetar och restaurerar textilier på teatrar, i kyrkor eller med slottstapeter. Sedan barnsben har hon ett stort intresse av orientaliska mattor, vilket har lett till många resor till Turkiet.
mobil: 070-727 38 07
Slottet 3, Landskrona
fredag kväll - föredrag
Pia startade Kammaren 2016 i Lund, och arbetar med värdering, och råd om försäljning eller nyförvärv av konst, antikviteter och modernt konsthantverk. Pia medverkar även som expert i SVTs "Antikrundan" och värderar där smycken och silver, konst och skulptur, antikviteter, mattor och textilier. Även Bachelor of Science in Textile Economy.
info@kammaren.org
www.kammaren.org
Lilla Fiskaregatan 23, Lund
söndag em - föredrag
Mat och utflykter
Fredag kväll:
Garage Bar, on wheel, kommer och serverer hamburgare.
Garage Bar, från Höganäs, är kända i hela Sverige för sina utsökta burgare, och nu får ni ta del av deras mat. Burgare och dryck ingår i anmälningsavgiften.
Lördag kväll:
Utflykt med veteranbuss och guide till Paul Jönska Gården i Viken. Middag kl 19:30 på Hamnplan 9 i Vikens Hamn. Kort promenad från Paul Jönska Gården. Middagen ingår i anmälningsavgiften. Dryck tillkommer. Bussen kör oss sedan tillbaka till Farhult.
https://vikensbyaforening.se/paul-jonska-garden/
Instagram: PaulJonskaGarden
Boende i Kullabygden - bo i närheten och ta med dig cykeln!
Välj med fördel boende i närheten och passa på att se vår vackra Kullabygd. Kattegattleden går genom Farhult.
Läs om Kattegattleden>>
AirBnB Farhult
Kullasparris
Jonstorps Vandrarhem
Alberts gården
Kullabygdens Bed and Breakfast, Görslöv
Heljarödsgården
Villa Kullaberg Bed & Breakfast
Sök gärna efter boende lokalt i området via stugbokningssidor tex:
https://www.stugknuten.com/
https://www.airbnb.se/
Höganäs, ca 1 mil från Farhult
Bryggan, Höganäs
Hotellet o Co, Höganäs
Lerbergets camping
Örestrand
Mjöhult, ca 1 mil från Farhult
Rydsbo gård
Arild, ca 1,5 mil från Farhult
Rusthållargården
Kontakta hotellet/vandrarhemmet/campingen för bokning. Klicka på namnet för att komma till resp. hemsida.