Om Du befinner dig på Höganäs Sportcenter och måste ringa 112, är adressen Friluftsvägen 10!
Information på fler språk>>

Färg, Ull, Form i Farhult 2020

Arrangemanget kommer tillbaka 2020. Vi återkommer med mer information och datum. Följ oss gärna på Facebook och Instagram för dom senaste nyheterna.


 


17-19 MAJ, 2019


Kurshelgen äger rum i Farhult på Östra Skiftesvägen 30 under 2,5 dagar.

Farhult är beläget i vackra Kullabygden, 1 mil från tåg i Ängelholm, 1, 5 mil från Helsingborg/Ängelholms flygplats. Det är en 1 mil till Höganäs och 2 mil till Helsingborg. E6;an passerar 9 km från Farhult, avfart Varalöv.

FUFF erbjuder 4 workshops, 2 föredrag, fika, lunch och middag. Utflykt med veteranbuss i Kullabygden. Kostnad för dryck och ev material tillkommer. Det kommer att finnas garn till försäljning. 

Pris: 2.850 kr 

I anmälningsformuläret anger du vilka workshops du vill delta i. Anmälningsavgift på 850 kr ska betalas senast tio dagar efter mottagen faktura. Vid färre än 20 deltagare äger Bra Flyt AB rätt att ställa in evenemanget. Anmälningsavgiften betalas då tillbaka. 

Sista anmälningdatum 16 maj 2019. Vissa kurser är fullbokade, då får du ditt andrahands val istället. 
Fakturan ska betalas omgående.

 

Program: 

fredag

 • kl 14:00 - incheckning
 • kl 14:30 - 18:30 Tant Ylle - Vår skånska yllebroderitradition + Skånskt yllebroderi

 • kl 18:30 Gararage Bar, on wheel (mat)

 • kl 19:30 - 21:00 Raija Örstedt - Möte mellan Orienten och Skåne

 • kl 21:00 - > mingel med fri stickning. Kalla och varma drycker finns till försäljning, till självkostnadspris.

 

lördag

 • kl 09:00 - 12:30 Workshops inkl fikapaus. Välj mellan
 • Marias Garn - Sticka tvåändsstickning med flerfärgskrus
 • Tant Thea - Strukturmönster i massor
 • Tant Kofta - På jakt efter finaste färgen

 • kl 12:30 Lunch

 • kl 13:30 - 17:00 Workshops inkl fikapaus. Välj mellan
 • Marias Garn - Sticka stjärnor och bellis i en eller flera färger
 • Tant Thea - Sticka solfjädrar
 • Tant Kofta - På jakt efter finaste färgen

 • Veteranbuss till restaurang med 2-rätters middag
 • Mingel med fri stickning. Kalla och varma drycker finns till försäljning, till självkostnadspris.


söndag

 • kl 09:00 - 12:30 Workshops inkl fikapaus. Välj mellan
 • Marias Garn - Sticka flerfärgspatent (brioche)
 • Tant Thea - Dubbelstickning
 • Tant Kofta - Tant koftas enkla socka

 • kl 12:30 Lunch

 • kl 13:30 - 15:00 Pia Staël von Holstein - Traditionella mönsters betydelse för 1900-talets designers

 • kl 15:30 Avslutning med gruppfotografering, fika och hemresa

 

Boka enstaka föreläsningar och workshop

Nu kan du boka enstaka föreläsningar och workshop under FUFF helgen. 

Presentation av workshop och föreläsningar

Kristina Persson från Atelje Svensk Allmoge

TANT YLLE - Kristina Persson

Kristina på Atelje Svensk Allmoge överför allmogemönster till textiltryck, som hon sedan producerar olika heminredningsprodukter, tex tehuvor, brickor och kuddar. Kristina undervisar även för Vuxenskolan i Lund, Malmö och Kristianstad. 

persson.vastergard@tele2.se

Vår skånska yllebroderitradition.

Följ med på en skånsk resa 1834 i broderiets tecken.

fredag em


Skånskt yllebroderi

fredag em

Om workshopen:
Kristina lär oss de vanligaste stygnen i skånskt yllebroderi genom att brodera på något som kommer att bli oumbärligt i din fortsatta stickkarriär. 


Förbered / ta med dig:
Allt material finns på plats. 


 

 

Raija Öhrstedt från Ateljé Orient

ATELJE ORIENT - Raija Öhrstedt

Raija håller till i sin Ateljé Orient på Citadellet i Landskrona. Hon är även ute och arbetar och restaurerar textilier på teatrar, i kyrkor eller med slottstapeter. Sedan barnsben har hon ett stort intresse av orientaliska mattor, vilket har lett till många resor till Turkiet.

 

mobil: 070-727 38 07
Slottet 3, Landskrona

Om Raija i Helsingborgs dagblad den 24 december 2018>>

Möte mellan Orienten och Skåne

fredag kväll
Föredrag om kaftaner, koftor, mattor och mönster. Alla dessa mönster, var får vi dom ifrån? Kommer dom från orienten eller skånska myllan? Raija pratar omkring mönster i våra vardagstextilier, visar och jämför några av våra vanligaste mönster, som t.ex. paisley, bäckahästen, tulapanen och liljan.


Marias Garn Maria från Marias Garn

MARIAS GARN - Maria Gustafsson

Maria har en stor passion för handarbete, antingen är det i sticke i händerna, eller så sysslar hon med broderi, sömnad, nålbindning, målar garn eller spinner. Hon älskar att förmedla kunskap vidare och se andra växa i sitt hantverkande. 

 

maria@mariasgarn.se
www.mariasgarn.se
Instagram: mariasgarn

 

Sticka tvåändsstickning med flerfärgskrus

lördag fm

Om workshopen:
Tvåändsstickning är namnet på en gammal stickteknik. Som ordet tvåändsstickning säger så stickar man hela tiden med två trådändor, antingen från samma nystan eller från två olika nystan. Vi kommer att sticka optiska flerfärgsmönster med hjälp av krus eller krokmaskor. Krokmaskmönstret är unikt för tvåändsstickningen och ett modernt sätt att använda det är att sticka det med två färger. Flerfärgskruset ger ett nästan optiskt mönster.  Du väljer själv om du vill sticka ett prov eller ett påbörja ett par vantar. På Marias hemsida hittar du flera inspirerande vantar, http://mariasgarn.se/dummy-problemlosare/tvaandsstickat/

Förbered / ta med dig:

 • Detta är kursen för dej som redan tvåändsstickat lite och vill lära dej mer. För att ha glädje av kursen bör du vara van vid att sticka på strumpstickor (eller magic loop).
 • Du behöver Z-tvinnat garn i två kontrasterande färger och ett spel (5 stycken) strumpstickor 2½ (eller rundsticka för magic loop). När man tvåändsstickar använder man vanligen ett 2‑trådigt garn som är Z-tvinnat, dvs tvinnat tvärt om mot det S‑tvinnade garn vi vanligen använder när vi stickar. Vill du endast provsticka duger S-tvinnat garn väl (2-trådigt ullgarn c:a 300 m/100g, det är viktigt att garnet är starkt och inte går av när du drar i det). Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.
 • Deltagarna har material med sig. Kursdokumentation ingår, vill man ha en vantbekrivning kostar den extra.

 

Sticka stjärnor och bellis i en eller flera färger

lördag em

Om workshopen:
Basen i det flerfärgade bellismönstret är bellismönster och stjärnmönster som sedan kombineras med lyfta maskor för att på ett enkelt sätt få fram mönstereffekten. Man stickar med två olikfärgade garner, men endast ett i taget. Vi börjar med att provsticka bellismönstret (Daisy stitch) och stjärnmönstret (Star stitch), de ser väldigt lika ut men stickas lite olika. Vi övergår sedan till att sticka det flerfärgade bellismönstret på lite olika sätt. Det kommer att finnas gott om inspiration till hur man kan sticka mönstren och vad man kan använda dem till. Kom och låt dig inspireras!

Förbered / ta med dig:

 • För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor.
 • Ta med garn (gärna i olika grovlekar) i minst två färger att provsticka i, passande stickor (till det flerfärgade bellismönstret behövs stickor med spets i båda ändor) och virknål. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.
 • Ta med dig material. Kursdokumentation ingår. Vill du ha en bekrivning till någon modell stickad i teknikerna kostar den extra.

 

Sticka flerfärgspatent (brioche)

söndag fm

Om workshopen:
Efter att ha varit borta länge har patentstickningen kommit tillbaka. Istället för tröjor i tunna garner ser man idag halskragar och halsdukar i lite grövre garner gärna i flerfärgspatent. Du får lära dig grunderna i patentstickning. Vi börjar med att sticka patent runt med två olika färger vilket ger ett spännande och vändbart resultat. Helt ologiskt är det lättare att sticka runt än att sticka fram och tillbaka. Därefter fortsätter den som vill med att sticka patent i två färger men fram och tillbaka istället.

Det kommer att finnas gott om inspiration vad man kan använda den flerfärgade patenten till. Kom och låt dig inspireras!

Förbered / ta med dig:

 • För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka.
 • Ta med garn i två kontrasterande färger (välj hellre ett lite grövre än ett tunt garn att provsticka i) och rundsticka, välj gärna en kort (40 cm) rundsticka så behöver du inte lägga upp så många maskor, i storlek som passar till garnet. För att sticka fram och tillbaka behövs två stycken strumpstickor eller en rundsticka (tekniken stickas på stickor med spets i båda ändorna) av passande storlek. Förutom garn och stickor enligt ovan behöver du ta med dig en virknål av liknande storlek som stickorna. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med. 
 • Ta med dig material. Kursdokumentation ingår. Vill du ha en bekrivning till någon modell stickad i flerfärgspatent kostar den extra.

 

TANT THEA - Elisabeth

Elisabeth förverkligade sin dröm när hon öppnade butiken Tant Thea i Helsingborg. Butiken fokuserar på naturmaterial. 

 

info@tantthea.se
www.tanthea.se
www.stickigthumor.blogspot.com
Butik: S Storgatan 14, Helsingborg

Strukturmönster i massor med Tant Thea

lördag fm

Om workshopen:
Lär dig en massa mönster som ger fin struktur på en stickad yta och som kan användas för att pynta sjalar, mössor, nederkanter på koftor, överdelar på tröjor mm. Vissa mönster kan med fördel stickas i två/tre färger och ger nya intryck genom detta. Du lär dig fiskbensmönster, stjärnmönster, olika patentvarianter, brutenmosstickning mm. Till workshopen hör även ett kompendium med alla strukturer samt foto på dem.

Förbered / ta med dig:

 • Ljust garn i minst tre färger och stickor.
 • Om du brukar sticka på raka långa stickor så ta med även rundsticka eller strumpstickor.
 • Garn gärna avsett för stickor 3-4mm.

 


Sticka solfjädrar med Tant Thea

lördag em

Om workshopen:
Designern Olga Buraya-Kefelian (OlgaJazzy) gör många spännande mönster och har gett tillåtelse till en workshop på hennes design. Vi stickar antingen sjalen Aranami eller Asanagi. Båda bygger på samma solfjäder med med olika former på sjalarna. Mönster krävs. Se nedan under Materialkostnad. Asanagi finns på svenska (översatt av mig) medan Aranami är på engelska.

 

Förbered / ta med dig:

 • Medtag garn (helst för stickor 3-3,5 och inte tunt sjalgarn) i helst tre olika färger och passande stickor.
 • Tant Thea sponsrar mönstret så det kostar 50kr (i st f 80kr) när ni köper det under workshopen.
 • Möjlighet finns att köpa sjalpaket med garnet Loft från Brooklyn Tweed. Samma som Olga använder till Aranami.

 


Dubbelstickning med Tant Thea

söndag fm

Om workshopen:
Tänk bort avigsidan i flerfärgsstickning och tänk två rätsidor med motiv i den omvända/spegelvända färgställningen på ”baksidan”. Du kan göra allt från grytlappar till halsvärmare till halsdukar eller sjalar. Kommer du långt kan du testa med att göra läsbar text på båda sidor. Vi stickar provlapp/grytlapp under workshopen.

 

Förbered / ta med dig:

 • Medtag garn (gärna bomullsgarn ifall det ska bli en grytlapp) och passande stickor. 
 • Grytlappsmönster passar garn typ Catania eller Cotone och stickor 3mm.

 


Lotta Blom från Tant Kofta Lotta Blom från Tant Kofta

TANT KOFTA - Lotta Blom

Lotta Blom (Tant Kofta) är garnfärgare och stickerska. Utbildad vid Textilinstitutet i Borås och Lärahögskolan i Göteborg.
Valspråk: ”Med två stickor och ett garn kan du göra vad som helst” 

hej@tantkofta.se
www.tantkofta.se
Instagram: tantkofta
Butik: Valler 340, 44292 ROMELANDA

På jakt efter finaste färgen

lördag fm & lördag em

Om workshopen:
Färglära med garndockor. Praktik varvas med föreläsning, bildspel och samtal kring färg och färger. Vi pratar färgtoner, ljust och mörkt samt att lyfta en bottenfärg med den lilla extra piffen.

Förbered / ta med dig:

 • Ta med dig 10 små garndockor i olika färger för att fylla högen med garn, fina, fula, mörka, ljusa... som vi arbetar med tillsammans. Inga förkunskaper krävs

 


Tant Koftas enkla socka

söndag fm

Om workshopen:
Du lär dig sticka en socka från tån och uppåt.
Tekniker: Judys magic cast on (uppläggning), magic loop (sticka socka med lång rundsticka), osynliga ökningar och istickshäl.


Förbered / ta med dig:

 • Ta med eller köp på plats: tunt sockgarn Trekking och rundsticka 2,25 – 2,5mm minst 80cm lång med mjuk kabel.
  Ingår i kursen: Beskrivningen till sockan.

KAMMAREN - Pia Staël von Holstein

Pia startade Kammaren 2016 i Lund, och arbetar med värdering, och råd om försäljning eller nyförvärv av konst, antikviteter och modernt konsthantverk. Pia medverkar även som expert i SVTs "Antikrundan" och värderar där smycken och silver, konst och skulptur, antikviteter, mattor och textilier. Även Bachelor of Science in Textile Economy. 

Pia kommer även ha med sig sina nya bok till försäljning. Passa på att få den signerad. 

info@kammaren.org
www.kammaren.org
Lilla Fiskaregatan 23, Lund

Traditionella mönsters betydelse för 1900-talets formgivare

söndag em

Föredrag.

Pia kommer även att signera hennes och Staffan Bengtsson nya bok ”Mycket Kärlek och en Nypa salt” som är till försäljning.


 

Mat och utflykter

Fredag kväll:

Garage Bar, on wheel, kommer och serverer hamburgare.
Garage Bar, från Höganäs, är kända i hela Sverige för sina utsökta burgare, och nu får ni ta del av deras mat. Burgare och dryck ingår i anmälningsavgiften. 

Läs mer om Garage Bar>>

 

Lördag kväll:

Utflykt med veteranbussar i Kullabygden. Bussen hämtar oss i Farhult och kör ut i vår vackra bygd. Vi serveras en 2-rätter middag, som ingår i anmälningsavgiften. Dryck tillkommer. Bussen kör oss sedan tillbaka till Farhult. 

 


 

Garage on Wheel + Föredrag

fre 17 maj kl 18:30-21. Burgare och Raija

Vill du avnjuta en hamburgare från Garage Bar On Wheel och lyssna på ett intressant föredrag om kaftaner, koftor, mattor och mönster?

Garage Bar on Wheel kommer till Bra Flyts arrangemang FUFF, den 17 maj, och för 250 kr får du burgare och dryck, och därefter lyssna på Raija Öhrstedt, från Ateljé Orient. 

Raija pratar omkring mönster i våra vardagstextilier, visar och jämför några av våra vanligaste mönster, som t.ex. paisley, bäckahästen, tulapanen och liljan.

Östra Skiftesvägen 30
17 maj kl 18:30
Begränsat antal platser och burgare.
Boka din plats
 

Klicka på kartan, som då öppnas i ett nytt fönster, för mer information.

Boende i Kullabygden - bo i närheten och ta med dig cykeln!

Välj med fördel boende i närheten och passa på att se vår vackra Kullabygd. Kattegatleden går genom Farhult.
Läs om Kattegatleden>>

Kullasparris
Jonstorps Vandrarhem
Alberts gården
Kullabygdens Bed and Breakfast, Görslöv
Heljarödsgården
Villa Kullaberg Bed & Breakfast

Sök gärna efter boende lokalt i området via stugbokningssidor tex:
https://www.stugknuten.com/
https://www.airbnb.se/


Höganäs, ca 1 mil från Farhult
Bryggan, Höganäs
Hotellet o Co, Höganäs
Lerbergets camping
Örestrand

Mjöhult, ca 1 mil från Farhult
Rydsbo gård

Arild, ca 1,5 mil från Farhult
RusthållargårdenKontakta hotellet/vandrarhemmet/campingen för bokning. Klicka på namnet för att komma till resp. hemsida.