Astma är ingen sjukdom Om Lotorpmetoden i Folkbladet 4 nov 2015

FINSPÅNG Efter många års kamp har Lotorpsmetoden blivit vetenskapligt bevisad. ”Jag tror inte astma är en sjukdom utan ett tillstånd som gör att man blir sjuk”, säger Janne Karlsson.

Läs artiklen på Folkbladets hemsida>> 

__________________________________________

Ledande professor inom allergimedicin slår larm:

– Astmamediciner skrivs ut i onödan!


Svenska läkare skriver ut astmamediciner för mångmiljonbelopp helt i onödan. Detta menar professor Olle Löwhagen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, som utrett hundratals patienter som behandlats med astmamediciner för astma. I många fall kunde dessa mediciner sättas ut då astmadiagnosen ej gått att bekräfta.

Totalt säljs astmamediciner för nära sju miljarder kronor om året i Sverige. Om pågående studier på patienter med astma och astmalika besvär visar goda resultat kan säkert miljoner kronor sparas.

Var femte svensk har besvär
Astma förekommer i Sverige i 8-10%. Andningsbesvär och hosta på grund av överkänsliga luftvägar förekommer hos vuxna i 10-20%. Majoriteten förskrivs astmamediciner, men många skulle säkert ha nytta av thoracalmobilisering (andningsmassage), en ny form av behandling, utvecklad av massör Janne Karlsson i Lotorp utanför Finspång.

Doftöverkänslighet
En patient som kan stryka under på Olle Löwhagens slutsatser och att massage kan lindra andningsbesvär bättre än mediciner är Solveig Enberg i Katrineholm. Det började för henne som för många andra: Envisa förkylningar som inte ville ge med sig. Diagnosen pendlade mellan allt från bihåleinflammation till stressreaktion. Hon kom lösningen på spåren en dag när hon av en slump pratade med sin läkare på telefon samtidigt som hennes dotter stod intill henne i hallen och borstade sitt hår.

– Jag började tokhosta, något annat kan jag inte beskriva det som. Min läkare sade spontant ”du kanske är överkänslig mot dofter”. Och helt plötsligt förstod jag sambandet. Det här hände ju när jag träffade människor som hade mycket parfym på sig. När jag blev utsatt för rökning och bilavgaser eller andra typer av kemiska dofter, berättar Solveig.

Solveig tog mod till sig och skrev till en rad allergikliniker för att kunna starta ett nätverk för doftöverkänsliga. Hon fick svar från Olle Löwhagen.

– Han uppmuntrade mig och gav mig kurage. Nu när jag visste vad som var orsaken var det läge att göra något åt mina egna besvär.

Sista ”snäppet”
Solveig fick sommaren 2006 höra talas om massör Janne Karlsson i Lotorp och att han hade en andningsmassage som hjälper personer med andningsbesvär och allergiliknande symtom.

– Jag är skeptisk till min natur och hade väl inga förväntningar inför första behandlingen. Men det stod snart klart att det här skulle bli det sista ”snäppet” för mig för att må bra. Janne knådade upp min midja, bröstkorgen och ryggen och jag kände att jag fick in mer luft i lungorna än jag någonsin fått tidigare! Redan efter denna första behandling blev jag bättre än jag blivit med någon medicin tidigare.

Livskvaliteten tillbaka
Med behandlingen följer även hemövningar hur man ska sköta sin andning för att bibehålla den positiva effekten. Det har gjort susen för Solveig och idag tycker hon att hon fått tillbaka sin livskvalitet.

– Det går inte att jämföra med hur uselt jag mådde för 6-7 år sedan. Visserligen blir jag inte helt av med min doftöverkänslighet, men den är betydligt lindrigare och jag orkar mer både hemma och på jobbet. Jag har också startat ett nätverk för personer med dessa besvär och håller distanskurser på folkhögskolan.

Solveig Enberg i Katrineholm älskar rosdoften från sin magnifika rosbuske, men det är värre med kemiska dofter. Ett tag var hennes besvär så stora att hon inte kunde gå utanför hemmet. 

Tillagd i varukorgen